Skip to main content
Nezařazené

Nolan je bůh!

Jako by to bylo teď, když jsem v rádiu slyšel upoutávku na film Počátek od režiséra Christophera Nolana. Bylo mi dvacet, byl jsem zedřenej na brigádě u lopaty, a od té chvíle jsem Nolana začal sledovat více pod drobnohledem. Už jsem ho teda měl v hledáčku od doby, kdy jsem poprvé viděl Batman začíná a Temný rytíř, ale až po filmu Počátek jsem usoudil, že Nolan je profesionál na svém místě.

V každém filmu jsem s ním zažil What the Fuck! efekt. Ať už je to obsazením nových neznámých tváří v jeho tvorbě nebo osvědčenými předními hollywoodskými herci, hudbou, kterou pro něj ztvárňuje nepřekonatelný Hans Zimmer, tak nakonec i nadčasovým scénářem, který nás chtě/nechtě nutí se nad filmem zamyslet.

Kouzlo jeho tvorby mi spočívá v tom, že je sám scénáristou děl a poté jejich režisérem. Dokáže tak divákovi přenést z papíru svou iniciativu, jeho um a nadčasovost přesně tak, jak on chce a jak to cítí při psaní scénáře. Už jen fakt, že 10 let v sobě nosil myšlenku na film Počátek značí o tom, že je to obrovský vizionář a jeho nápady nejsou prvoplánové. Naopak! Jsou promyšlené do posledního detailu, aby na diváka působila jeho díla věrohodně. Jeho díla jsou známá tím, že vyžaduje natáčení v opravdových exteriérech, ne pouze na zeleném plátně. Také jeho časové odstupy od jednotlivých filmů jsou v průměru dva až tři roky, a to mi dává v něj důvěru, že chce své dílo promyslet a vyjít s ním na svět, až poté, co bude mít vše vyřešené a předloží nám jeho pochoutku na zlatém podnose!

Jeho odkaz tvůrčí činnosti je pro mě nezměrný a jsem jeho nejvěrnějším fanouškem! Ráda je také moje partnerka, která vždy, když neví, co by mi mohlo udělat radost, tak je to právě Nolan a jeho merch 🙂